Die Hard

Een man die op kerstavond in de problemen komt, terwijl mensen hem niet geloven of tegenwerken. Een man die blootsvoets in de sneeuw tegenslag na tegenslag weet te overwinnen. Die één gedesillusioneerd persoon de zin van het bestaan teruggeeft. Die vervreemd is van zijn grote liefde, maar samen met haar een happy end tegemoet gaat. Maar toch bijna niet. En dan echt wel. Is dat een kerstfilm of niet? Wij vinden van wel. Die Hard is gewelddadig, humoristisch en onwaarschijnlijk. Maar op de bank voor de tv leven we van begin tot eind met Bruce Willis als John McClane mee. En elk jaar weer zien we er nieuwe dingen in. Zoals Alan Rickman die de achterbakse Hans Gruber later liet doorklinken in Sneep in de Harry Potter-films. Maar de mooiste ontdekking deden we vorig jaar, dat John McClane eigenlijk een volwassen Kevin McAllister is. Die Hard is Home Alone voor grote mensen.

(in diverse omroepbladen)