Flora van Sines

Wisselbloem. Vlinders zijn er gek op. Struiken zaten er vol mee. De bloemen hebben drie verschillende kleuren. De bladeren stinken als je ze kneust, volgens Wikipedia. Ik vond ze lekker ruiken.

Deze plantjes zie ik overal langs de strandmuur van Sines. Twee daarvan heb ik zelf ooit uitgezaaid hier (zoals ik bezig ben heel Wittevrouwen vol zonnebloemen te zetten). Dit jaar heb ik stokrozenzaad meegebracht. Vier verschillende kleuren. De kleur van de stokroos zegt iets over de grond waarin hij het beste groeit, dus er moeten altijd een paar planten zijn die het gaan redden.

Uitgebloeide venkel. Groeit zowat overal.

Klimmende winde. Door mij in 2003 gezaaid, bedekt nu halve strandmuur van Sines. Dit jaar heb ik een wit-roze cultivar uitgezaaid, ben benieuwd. Dit is de gebruikelijke kleur. Familie van het onkruid dat wij in Zundert ‘piespotjes’ noemden.

Perzische slaapboom. ’s Nachts vouwen de bladeren zich dicht, alsof de boom slaapt.

Wonderboom. De uitgeperste vruchten leveren de roemruchte wonderolie. Uit de resterende pulp wint men het beruchte gif ricine.

Sansevieria’s groeien hier gewoon buiten! Mijn lievelingsplant. Kan niet tegen te veel water en temperaturen beneden de 8┬░ C. Bloeit als hij dood dreigt te gaan.

Doornappel. Door mij in 1999 uitgezaaid, misschien zelfs al in 1994, dat weet ik niet meer.